Небојша Додевски Грицко: “Храна ,а не оружје- Food, Not Bombs ” е оброк со порака”

4

Скоро секоја сабота, под мотото “ХРАНА, А НЕ ОРУЖЈЕ (А) // (Е) Food Not Bombs (A) / / (E) “eдна екипа млади луѓе готват оброци и ги елат на граѓаните кои имаат потреба од храна и оброк за себе и своето семејство.

На своја иницијатива, без никаква материјална надомест или било каква друга мотивација освен Човекољубието, оваа екипа во петок набавува намирници од Скопскиот Бит Пазар, ја готви и во сабота ја дели на Плоштадот “Македонија ” во Скопје на луѓето кои имаат потреба од храна.

Нивното мото и идеја е следната:

“Оброк со порака,
Не се откажуваме, борбата со храна против оружје продолжува!!!
Meal with a message – We don`t give up, Food not bombs will continue!!!
Оброк со порака,
Не се откажуваме, борбата со храна против оружје продолжува!!!
Meal with a message – We don`t give up, Food not bombs will continue!!!

Зошто FOOD NOT BOMBS и Зошто не на месо?
ФНБ е основана во 1980 година, а преставува практичен протест против енормното трошење на пари за воени потреби, додека секој ден се повеќе и повеќе луѓе умираат од глад.
Сржта на ФНБ е да се нахранат гладните, притоа залагање за ненасилство, вегетаријанство, рециклирање храна, како и одлучување со консензус
– ако владите и корпорациите ширум светот трошат подеднакво пари и енергија да ги прехранат луѓето како што се трошат на војни, никој не би бил гладен
– На светот има доволно храна за сите, но колку од таа безпотребно се фрла како директна последица на капитализмот и потрошувачкото општество
– Вегетаријанската храна воедно е здрава и ненасилна
(A)//(E)
FOOD with a message
We don’t give up, the fight with food against weapon continues! !
Meal with a message – We don `t give up, Food not bombs will continue! !

Why FOOD NOT BOMBS and why not to meat?
FNB was established in 1980 and is a practical protest against huge spending money on military needs, and every day more and more people are dying of hunger.
Basis of FNB is to feed the hungry, and commitment to non-violence, vegetarianism, recycling, food, and making decisions by consensus
– If governments and corporations around the world spend the same money and energy to feed people as being spent on wars, no one would be hungry
– In the world there is enough food for everyone, but a lot of it is unnecessarily thrown away as a direct consequence of capitalism and consumerism
Vegetarian food is also healthy and nonviolent”

Небојша Додевски Грицко, еден од луѓето кои прават промена во светот во ко живееме со спроведување на оваа акција, ни даде крако интервју :

-Licno mene me motivira samata ljubov prema postoenjeto na lugeto i so toa svakam deka sekoj na sekogo moze na bilo koj nacin da mu pomogne a jas samiot se najdov vo spodeluvanje na hrana so lugeto i oni koi imaat i onie koi nemaat

Ova go pravam zatoa sto moeto ubeduvanje e deka hranata e pravo za sekoj eden, no sepak nekoj ima potreba a nekoj ima poveke od sto mu e potrebno. “Hrana a ne oruzje”povtorno pocna da fukcionira pred 4 godini posle golema 10 godisna pauza. Ednostavno sakav ovoj nastan pak da pocne da fukcionira zatoa sto samiot nastan me ispolnuva i me pravi aktiven i samata ideja deka pomagam na  sekoj koj ima potreba od hrana, ovde moze da dojde i da jade

Толку едноставно, а толку моќно, нели?

Секоја чест, момци и девојки!!!

11150843_10206273727468229_750759252068346327_n

Здружението Хуманост без граници поттикнува превземање на апелите за помош единствено за хуманитарни цели. Здружението се оградува од било какво користење на апелите за помош за политички цели, политичка пропаганда и ширење на верска, национална, политичка и друг вид омраза.

Објави мислење