Завршен апел за Помош за Србија и Босна и Херцеговина

9

Да им помогнеме на нашите соседи, кои ги изгубија своите домови во поплавите кои ја зафатија земјата.

Хуманоста не познава граници.

Има повеќе начини да се помогне:

1. Неформални групи за помош на Фejсбук за собирање на Материјална помош во Македонија:

За комшиите се работи! Хуманитарна акција!!! Заедно сме посилни!

Хуманитарна акција за помош на настраданите од поплавите во Србија !

*Ова се пунктовите за донација за кои засега е сигурно дека утре (недела) ќе бидат поставени во повеќе општини во земјава:

Општина Аеродром – 10 часот, на ширинката кај Мајчин Дом, до малата црква

Плоштад Македонија – 12 часот

Кисела Вода – во текот на целиот ден, ул. Стојан Стојановски, зад магацините на Славија, до пругите


Населба Автокоманда – 11 часот, пред Римес (на коцката)

Куманово – 11 часот – 14 часот, плоштад

Битола – 12 часот, плоштад Магнолија

Велес – 15 часот, фондација „Фокус“ (зграда на НВО, спроти градинката во Дворови)

Тетово – од 9 до 11.30 часот, пред центарот за култура „Иљо Антески – Смок“

Треба да се внимава што се донира. Ова се списоците на работи кои засега им се најпотребни на оние што останаа без покрив над главата по катастрофалните поплави.

Извор- Fb групи

10337701_10203540729780944_4590949984112743422_n (1)

 

 

 

 

 

 

 

 

-Директно донирање од Вашата дебитна/кредитна картичка, преку сервисот на страницата Донирај.орг.мк

МАКЕДОНИЈА ИМ ПОМАГА НА ЛУЃЕТО ПОГОДЕНИ ОД ПОПЛАВИТЕ ВО СРБИЈА И БОСНА

 

-Донирање од СИТЕ мобилни оператори

ОНЕ 075/143-400 (само од мрежата на ОНЕ)

Т-Мобиле 070/143-400 (само од мрежата на Т-Мобиле)

ВИП 077/143-400 (само од мрежата на ВИП

соопштение на Црвениот Крст на РМ за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Србија и Босна и Херцеговина

 

-Најнови информации околу ситуацијата во Србија и начините како може да помогнете на следните страници:

Help for Serbia

PoplaveInfo

Poplave.rs

 

2.Со уплата на средства на сметките:

-информациjата  е превземена од официјалната страна на Амбасадата на Србија во Македонија

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е
Влада Републике Србије отворила је динарски и девизни жиро-рачин, на који заинтересовани могу да уплате помоћ намењену пострадалима у поплавама које су задесиле Републику Србију.
Помоћ угроженима се може уплатити на следеће рачуне:

– динарски жиро-рачун број: 840-3546721-89, сврха уплате – oтклањање последица ванредних околности поплаве
– девизни жирo-rачун број: 01-504619-100193230-000000-0000 – Министарство финансија, Управа за трезор, Београд, наменски девизни рачун за уплату средстава за отклањање последица од поплава, ИБАН код: RS35908504619019323080.
Инструкције за уплату у ЕУР и УСД:

Уплата у ЕУР:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:    VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:    ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:    DEUTDEFF
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:    /DE20500700100935930800
/ACC. WITH BANK/  NBSRRSBG

FIELD 59:   /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)  MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:   DETAILS OD PEYMANT
Уплата у УСД:

SWIFT MESSAGE FIN 103

FIELD 32A:    VALUE DATE-CURRENCY-AMOUNT

FIELD 50K:    ORDERING CUSTOMER

FIELD 56A:   BKTRUS33
/INTERMEDIARY/

FIELD 57A:   /04415465
/ACC. WITH BANK/  NBSRRSBG

FIELD 59:    /RS35908504619019323080
(BENEFICIARY)  MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR

FIELD 70:    DETAILS OF PAYMENT

 

-На сајтот на СРПСКАТА ВЛАДА се објавени овие сметки, на следниов линк

http://www.srbija.gov.rs//vesti/vest.php?id=101004&change_lang=en 

http://www.srbija.gov.rs/pages/popupimage_popup.php?id=101023

http://www.srbija.gov.rs/view_image.php?id=44862

 

-Оваа информација е превзмена од HELP FOR SERBIA

10259761_461104030691865_8607329790937894735_n*поради печатна грешка во сметка за донирање од Швајцарија, направена е корекција на сметката:

10309661_461364973999104_2896952950033836938_n

 

-Новак Џоковиќ на Twitter:

BnyckLTIgAARXrt

-Дополнителна информацијад од Twitter профилот на Nase Novine

BnxboUYIYAAQxqO

-Соопштение на Црвениот Крст на Република Македонија

Црвениот крст на РМ упатува апел до сите заинтересирани кои сакаат да помогнат тоа да го сторат преку:
1. Парична помош преку уплата на жиро сметка Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка
2. Донирање на 100 денари со повик на телефоните : 075/070/077 143 400
3. Материјална помош во овој момент исклучиво секаков вид на конзервирана и сува храна ( тестенини од индустриско потекло), вода за пиење и средства за хигиена.
4. Собирен пункт за хуманитарна помош во Скопје е магацинот на Црвениот крст на РМ во Момин Поток со адреса ул.Момин Поток бб, тел. 3096227 од 8.00 до 18.00 како и Домот на хуманитарните организации Даре Џамбаз од 8.00 до 17.00 .На локално ниво помошта може да се донира и во општинските организации на Црвен крст надвор од Скопје.

 

Здружението Хуманост без граници поттикнува превземање на апелите за помош единствено за хуманитарни цели. Здружението се оградува од било какво користење на апелите за помош за политички цели, политичка пропаганда и ширење на верска, национална, политичка и друг вид омраза.
Добивајте ги новите апели за помош директно на Вашиот емаил. Се што треба да направите е да го внесете Вашиот емаил во полето: