Завршен апел за помош на Петар Николов

17

 Петар Николов има 6 месеци и сеуште не почувствувал ниту еден миг на нормален живот. Имено веднаш по раѓањето му е диагностицирана езофагеална атрезија (вродена малформација скратување на хранопроводот, односно слеп завршеток на хранопроводот). Извршен е итен оперативен зафат во Државниот Клинички Центар во Скопје, со надеж дека Петар потоа ќе има нормален живот. Но голготата за Петар и неговата фамилија почнува тука, по операција, неговата состојба се влошува, односно на хранопроводот му се јавуваат стеснувања низ кои не може да помине храна, како и фистула (комуникација помеѓу хранопроводот и душникот). Петар се храни преку сонда, а млекото што го прима, често завршува во белите дробови, каде што дополнително прави проблем.

Шест месечно безуспешно талкање низ државните и приватните болници во Македонија, за многу скромната фамилија од Кочани. Надежта и трпението се повеќе се тенчат, но избор нема, борбата за најмилите мора да продолжи. А најголемиот борец е Петар, кој секојдневно се бори за својот живот.

Апел до сите хумани луѓе да одвојат трошка време за да помогнат на оваа скромна фамилија во борбата за Петар. За жал трошоците за неговото лекување се огромни за оваа фамилија. Финансии веќе воопшто немаат, а допрва ќе следува лекување во странство. Друг начин нема, освен да ја покажеме нашата солидарност и заедно да го спасиме малиот Петар (Сметката е на крајот од странава).

Донациски број од мрежата на Т-Мобиле : 070143109

од мрежата на ВИП 077143077

од мрежата на ОНЕ 075143950


Petar Nikolov has 6 months and has not experienced a single moment of normal life. Namely, right after his birth he has been diagnosed with esophageal atresia (congential malformation/ shortening of the gullet with blind ending). After birth, he underwent urgent surgery at the State Clinical Center in Skopje hoping to have normal life afterwards. Unfortunately, this is a beginning of Petar`s Golgota.

After the surgery his condition worsens, and his gullet develops stenosis (tightening) that prevents food to pass normally. Additionally he has an open passageway (fistula)  between his gullet and his trachea. At the moment he is tube-fed, but the milk he is getting often ends in the lungs, which creates additional problems.

For six months he has been wondering unsuccessfully in the maze of state and private clinics, which is extremely exhausting for the very modest family from the  small town of Kochani (Eastern Macedonia). Hope and patience are slowly fading away, but there is no choice, then to continue with the struggle. And the one who bears the weight is Petar, fighting for his life day after day.

Expenses for his treatments are unbearable for his family. They are out of finances, and the surgery outside Macedonia is yet to happen. There is no other way, but to show our solidarity and save little Petar. We appeal to all good people to help and support this family (Bank account at the end of this page).


         Petar Nikolov a 6 mois et jusqu’a présent n’a jamais eu une vie normale. Dès sa naissance a été diagnostiquée une malformation congénitale de l’oesophage caractérisée par un raccourcissement sans issue vers l’estomac. Une opération a été effectuée en urgence à Skopje avec l’espoir de lui donner une vie normale. Malheureusement l’opération n’a pas été un total succès et son état s’est empiré avec l’apparition d’une sténose de l’oesophage interdisant le passage de la nourriture et par la présence d’une fistule (communication entre l’oesophage et la trachée).

Petar est nourri par une sonde mais le lait ne parvient pas toujours à l’estomac et provoque parfois une infection de ses poumons.

Ses parents issus d’une modeste famille de Koshani (région Est de la Macédoine) n’ont pu trouver de solution auprès des équipes médicales des hôpitaux publics et cliniques privées de Skope. Petar se bat chaque jour pour sa vie.

L’état de Petar nécessite qu’il puisse être dirigé dans les meilleurs délais vers un hôpital pour enfant à l’étranger disposant d’équipes médicales spécialisées dans ce type d’intervention. Cela ne pourra se faire que si sa famille réunit une somme suffisante pour financer son transfert et son admission.

Nous appelons toutes les personnes de bonne volonté à aider sa famille pour sauver Petar (compte bancaire en fin de page).


За донации уплатени во Македонија (во денари или евра) / For donations in Macedonia / Pour donations de Macédoine :

Име :                         Николов Петар

Банка :                      Тутунска Банка

Сметка :                   210501670680616

За динации од странство / For donations from abroad  / Pour donations de l’étranger :

 Name :                       Nikolov Petar

           Address :                   Ul. Stamen Manov br.146, Kocani

           IBAN Code :               MK07210501670680616

           Bank Name :              NLB TUTUNSKA BANKA A.D. SKOPJE

           Bank Address :          Majka Tereza br.1

           Country :                    MAKEDONIJA

 

           SWIFT :                      TUTNMK22

Здружението Хуманост без граници поттикнува превземање на апелите за помош единствено за хуманитарни цели. Здружението се оградува од било какво користење на апелите за помош за политички цели, политичка пропаганда и ширење на верска, национална, политичка и друг вид омраза.

Објави мислење

15 коментари

 1. Објавено од Marija, на Одговори

  Otvorete telefoni za donacii…taka ima pogolemi sansi lugeto da doniraat!

 2. Објавено од lidija, на Одговори

  Da otvorete telefoni pokomplicirano e na smetka a i nema sekoj vreme da odi do banka i da ceka tamo bidejki saka da donira kolku moze

 3. Објавено од Biljana, на Одговори

  Brojot sto e za donacii ne postoi. Stavete povece operatori ima pogolema sansa lugjeto da vrtat.

 4. Објавено од nade, на Одговори

  Brojot e aktiven no samo za korisnici na T-Mobile, se ocekuvaat broevi i od drugite operatori

 5. Објавено од Anita, на Одговори

  Jas donirav uspeshno preku VIP brojot

 6. Објавено од Beti, на Одговори

  Pisete poveke informacii za semejstvoto na Petar za da moze da kntaktirame?

 7. Објавено од Stefka Blazevska-Tusevska, на Одговори

  Petar se vraka vo Skopje, bez uspeh vo Belgrad. Hirurzite vo Belgrad ne se nafatija da go operiraat poradi kompleksnosta na operacijata.
  Sega Petar go ima istiot problem, hranoprovod koj sto ne funkcionira i dupka megu dusnikot i hranoprovodot. Petar nemoze da golta i seuste ima samo 4kg na 7 meseci.
  Ona sto go predlozija doktorite vo Belgrad e da se operira vo Firenca, kade sto ima specijaliziran centar za vakov tip na operacii.
  Roditelite na Petar se vo kontakt so hirurzite od Firenca, koi se nafakaat da go operiraat i garantiraat uspeh i normalen zivot. Glavniot problem se finansiite.
  Petar ke sedi vo Skopje se dodeka ne se soberat dovolno pari za operacijata, a treba da bide operiran sto pobrzo.
  Dajte, ve molam, da go spasime ova dete… Im se obrakam na site, majki, tatkovci, tetki, sestri, braka… bidete humani…
  Ocajna e familijata na Petar, vo ovaa borba od 7 meseci, koja nema kraj…
  POMOGNETE!!! Sto se 100 denari..

  Donaciskite broevi se:
  za korisnicite na ONE 075 143 950
  za korisnicite na T-Mob 070 143 109
  za korisnicite na VIP 077 143 077

 8. Објавено од Beti, на Одговори

  Ja sum od Kocani i mi trebat podatoci za semejstvoto na Petar za da mozam da gi povikam na razgovor i da najdeme nacin da im pomogneme!!!

 9. Објавено од Julija, на Одговори

  Vrtete preku T-mobile, jas samo sto donirav!

 10. Објавено од orce, на Одговори

  ….

 11. Објавено од Monika, на Одговори

  Moze li da kazete dali ima nesto novo za bebenceto ? Kako e ?

 12. Објавено од nade, на Одговори

  Maliot Petar e uspesno operiran, i e vo odlicna sostojba 🙂

 13. Објавено од Monika, на Одговори

  Moze li da kazete dali ima nesto novo za Petarche ?! Kako e ?

 14. Pingback: Стојка Николова: “На лицата на нашето семејство повторно има насмевки.” | Донации

 15. Објавено од kate, на Одговори

  brojot na t-mobile za donacii se sovpagja so broj na nikola nikolovski..??vo red e da se donira sekade,no za ova dete ne e toj broj..

Добивајте ги новите апели за помош директно на Вашиот емаил. Се што треба да направите е да го внесете Вашиот емаил во полето: