Завршен апел за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Тетово

4

Превземено од: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1478040282506127&id=1460662487577240&__mref=message_bubble

Екипите на Црвен крст на Р.Македонија денеска направија увид на терен каде се поплавени подрачјата на Тетово и тетовско. На лице место е утврдено дека жителите на с.Шипковица веќе 16 часа немаат струја и пристап до храна. Во првата фаза за настраданите се дистрибуирани и поделени:
-2606 литри вода;
-250 семејни пакети со храна;
-250 семејни пакети со хигиена;
-30 душеци;
-800 ќебиња;
-150 комлпети за дизинфекција;
-50 вреќи за спиење.
Во наредните 5 дена ќе се следи ситуацијата на терен и согласно истата ќе се дистрибуира помош за лицата од с.Шипковица.
На терен активни се тимовите на локалниот Црвен крст Тетово и Црвен крст на град Скопје со 40 лице.
Од денеска функционираат и броевите за донации: 070/075/077 143 400 и
Сметка на Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка Донации во странска валута: NAME OF THE ORGANIZATION: MACEDONIAN RED CROSS BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE BANK ADDRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA BANK ACCOUNT: 300000000000133 25730522-11 SWIFT CODE: KOBSMK2X IBAN CODE: MK07300701000001228

.. 11811320_1478038079173014_2023109651629178456_n 11822373_1478038352506320_2202348299511148561_n 11822444_1478038092506346_8881099778647396297_n 11825969_1478038159173006_1075466891254753908_n

Превземено од:https://www.facebook.com/teutaarifiofficial/posts/1053624131345139?__mref=message_bubble

Преземо од фб страната на Теута Арифи (текстот е на албански јазик и е преведен само делот за помош)
Репорт за ситуацијата во критичните зони погодени од поплавите
Сите тие што сакат да помогнат преку донации, храна, вода, преку средства за хигиена или да земат волонтерско учество во процесот на расчистување на улиците, дворовите или коритото на реката во критичните зони опфатени од вчерашните поплави, можат да се јават на телефонскиот број 076330113, или на електронска пошта cabinet@tetova.gov.mk, или да дојдат дирено во просториите на општина Тетово.

 

.. 11058749_1053187791388773_1816798593561848102_n 11223489_1053187784722107_4247241431912100968_n 11781788_1053188078055411_4976073198500193639_n 11800090_1053188251388727_2778208938830846393_n 11822348_1053187531388799_3014571224577530181_n

Здружението Хуманост без граници поттикнува превземање на апелите за помош единствено за хуманитарни цели. Здружението се оградува од било какво користење на апелите за помош за политички цели, политичка пропаганда и ширење на верска, национална, политичка и друг вид омраза.

Објави мислење

Добивајте ги новите апели за помош директно на Вашиот емаил. Се што треба да направите е да го внесете Вашиот емаил во полето: