Завршен апел за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Македонија

5

Соопштение за помош на настраданото население од поплавените подрачја во Македонија

Поројните врнежи од дожд и зголемениот водостој на реките во земјата, предизвикаа поплави на населени места и плодни површини во неколку региони во земјата. Поплавите предизвикаа материјални штети, кои непосредно го погодија населението за што веднаш надлежните институции презедоа соодветни мерки за ублажување на последиците предизвикани од поплавите.
Црвениот крст на РМ согласно сопствените капацитети веднаш се вклучи во санирањето на последиците од поплавите, за што на најпогодените семејства им беше дистрибуирана помош во храна, средства за хигиена, ќебиња, душеци и флаширана вода за пиење.
Црвениот крст на РМ согледувајќи ја состојбата во поплавените подрачја продолжи со дејствување за обезбедување на помош на настараданото население. Во овој момент се наметнува потреба за обезбедување на дополнителни количина на вода за пиење за населението во Струмица, Чешиново-Облешево, Штип, како и во други подрачја кои поради излевање на реките водата не е за пиење.
Согласно направената проценка, во моментот има потреба од помош во вода за пиење и средства за хигиена (срдства за дезинфекција). Помошта компаниите можат да ја предадат во Скопје во магацинот на Црвениот крст на РМ во Момин Поток, со адреса ул.Момин Поток бб, телефон за контакт: 3114 – 355).
Заинтересираните правни субјекти и граѓани дополнително можат да се вклучат и со обезбедување на парична помош:

– Жиро сметка на Фонд на солидарност 300000001327966 ДБ 4030984271620 – Комерцијална банка 

– Донирање на 100 денари со повик на телефоните: 075/070/077 143 400

-Донација на средства во странска валута:
NAME OF THE ORGANIZATION: MACEDONIAN RED CROSS
BANK NAME: KOMERCIJALNA BANKA AD SKOPJE
BANK ADDRESS: UL. ORCE NIKOLOV NO.3, 1000 SKOPJE, MACEDONIA
BANK ACCOUNT: 300000000000133 25730522-11
SWIFT CODE: KOBSMK2X
IBAN CODE: MK07300701000001228

Хуманитарната акција започнува од 03.02.2015 и трае до 15.02.2015 година. За текот и резултатите од акцијата јавноста ќе биде навремено и соодветно информирана.
Црвениот крст на РМ упатува голема благодарност до граѓаните за интересот и подготвеноста да се вклучат во ублажување на последиците предизвикани од поплавите. Црвениот крст на РМ дополнително ќе информира за евентуалната потреба од вклученост на граѓаните за обезбедување на конкретна материјална помош.

Црвениот крст отвори можност и за ОНЛАЈН донација од вашата картичка, додека сте пред компјутер:

http://ckrm.org.mk/cpay/test1.html

Црвен Крст на Република Македонија

-Дополнително :

OПШТИНА НОВАЦИ ОБЈАВИ ДИРЕКТЕН НАЧИН НА ДОНИРАЊЕ ЗА ПОПЛАВЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ ВО НОВАЦИ

-OПШТИНА ЧЕШИНОВО-ОБЛЕШЕВО  ОБЈАВИ ДИРЕКТЕН НАЧИН НА ДОНИРАЊЕ ЗА ПОПЛАВЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ ВО ЧЕШИНОВО-ОБЛЕШЕВО

Здружението Хуманост без граници поттикнува превземање на апелите за помош единствено за хуманитарни цели. Здружението се оградува од било какво користење на апелите за помош за политички цели, политичка пропаганда и ширење на верска, национална, политичка и друг вид омраза.

Објави мислење

Добивајте ги новите апели за помош директно на Вашиот емаил. Се што треба да направите е да го внесете Вашиот емаил во полето: